Voordelen van Floating

Verlicht stress

Er zijn twee manieren waarop floaten stress verlicht. De ene is fysiek en de andere mentaal. Fysiek remt het magnesiumsulfaat (Epsom-zout) in het water een specifiek hormoon (cortisol) dat je lichaam van nature aanmaakt en dat de chemische reactie in je hersenen veroorzaakt die tot stress leidt. De zintuiglijke ontbering van floaten ontspant je en stelt je op je gemak, wat ook stress vermindert. Er zijn tientallen onderzoeken gedaan naar de effecten van floaten en ze concluderen allemaal dat floaten leidt tot positieve resultaten voor de gemoedstoestand, ontspanning en herstel van vermoeidheid.

Verbetert de geestelijke gezondheid en slaap

Naast algemene stressvermindering hebben onderzoeken ook aangetoond dat floaten kan leiden tot positieve resultaten bij de behandeling van ernstigere psychische stoornissen, waarvan er vele worden veroorzaakt door chronische of intense stress. Het is aangetoond dat depressie en angst sterk worden verminderd als gevolg van meerdere sessies en het is ook effectief gebruikt in individuele gevallen van de behandeling van PTSS. Net als de resultaten van stressvermindering, is er een component lichaamschemie en een mentale component. Hetzelfde geldt voor een verbeterde slaapkwaliteit waarvan bekend is dat deze wordt verbeterd door blootstelling aan magnesium en floaten.

Vermindert pijn

Floaten leidt tot een betere doorbloeding. Een betere doorbloeding leidt tot pijnvermindering en daarom wordt floaten gebruikt om fysieke problemen te behandelen, zoals pijn in de rug van mensen, fibromyalgie en pijn die gepaard gaat met stress en spierspanning. Floaten is goed voor uw gewrichten en het is bekend dat het de energie en het bewegingsgemak verhoogt.

Verhoogt atletische prestaties

Een groep die al jaren gebruik maakt van floating, zijn atleten. Dit komt omdat floaten helpt om melkzuur te verminderen, de chemische stof die zich na het sporten in uw spieren ophoopt. Door dit te verminderen, kunt u sneller herstellen, stijfheid en spiervermoeidheid voorkomen en letsel voorkomen. Het is ook aangetoond dat de rust en ontspanning die het floaten biedt, helpt bij het concentreren.

Verhoogt de creativiteit

Creatieve mensen kennen en genieten al lang van de voordelen van floaten. Door in een float-capsule te zijn, kun je alleen en in alle rust opgaan met je gedachten zonder andere zintuigen te prikkelen. Dit opent het creatieve potentieel van je geest en stelt je in staat van rust.

Duo floaten

Bij Floating Center Nederland hebben we twee floatcapsules. Hierdoor is het mogelijk om met twee personen op hetzelfde moment te floaten. Elke floatcapsule bevind zich in een aparte ruimte voorzien van kleed en douche gelegenheid. Zo kun je samen naar het float center komen en maximaal ontspannen in je eigen floatcapsule.

Overtuigd van de voordelen van floating? reserveer dan snel!

Lichamelijk effecten van floating

Het gewichtloze effect van floaten zorgt ervoor dat de spieren en gewrichten van het lichaam kunnen ontspannen, waardoor de bloedstroom toeneemt en spierweefsel sneller wordt hersteld en het lichaam wordt genezen. Dit is vooral gunstig voor mensen met blessures of chronische pijn.

Het is aangetoond dat floaten de genezing van gebroken botten en verstuikte gewrichten versnelt, soms twee keer zo snel.

Floattherapie heeft succes geboekt bij het verlichten van chronische pijnen zoals nek- en rugpijn, en bij problemen met de uitlijning van de wervelkolom. Er is zelfs aangetoond dat ze de pijn verlichten van aandoeningen zoals artritis en fibromyalgie. Floaten in combinatie met de juiste massage kan op lange termijn de pijn verlichten.

Tijdens het floaten geef je je lichaam de tijd om te rusten en te herstellen, en heeft het immuunsysteem de mogelijkheid om naar een hogere versnelling te schakelen, waardoor de immuunrespons van je lichaam wordt versterkt.

Je lichaam rust en hersteld sneller in een floatcapsule.Dit betekent dat je meer kunt trainen zonder daarbij het lichaam over te belasten. Het water in de floatcapsule heeft als bijkomend voordeel dat het verzadigd is met Epsom-zouten, die bekende genezende effecten hebben, waardoor gifstoffen en melkzuur beter worden afgevoerd ,  daardoor is de hersteltijd korter. Dit is met name voor topsporters van belang. In combinatie met massage kan het herstel nog verder worden bevorderd.

Mentale effecten van floating

Het ontbreken van externe prikkels is uiterst zeldzaam in onze moderne samenleving. Tijdens het floaten zijn er geen externe prikkels en kun je echt volledig tot rust komen. Gebruikers ervaren een diepe kalmte. Deze mentale onderbreking van de wereld vermindert de stress en biedt de psychologische voordelen van een gevoel van innerlijke rust.

Uitschakeling van zintuigen stelt de geest in staat om de theta-toestand te bereiken, een dromerige toestand die de meeste mensen alleen ervaren wanneer ze op het punt van slaap zijn of direct na het ontwaken in de ochtend. Deze hersengolven met een lagere frequentie, voornamelijk gegenereerd door de rechterhersenhelft worden ‘de staat van inspiratie’ genoemd en er is bewijs, zowel anekdotisch als wetenschappelijk, om een ​​toename van gevoelens te ondersteunen van creativiteit bij dit soort hersengolven.

Floaten is een hulpmiddel voor mensen met slapeloosheid of andere slaapstoornissen. Floaten is effectief voor mensen die bijvoorbeeld moeilijk in slaap vallen.  Floaten kan zelfs worden gebruikt om gevoelens van “jetlag” te verminderen die worden veroorzaakt door veranderingen in tijdzones of om slaapschema’s te resetten voor degenen die dat nodig hebben om een ​​gezond slaapniveau te behouden.

Floaten zorgt ook voor een natuurlijke toename van dopamine en andere neurotransmitters, die gevoelens van euforie opwekken en mentale ontspanning bevorderen. Dit heeft zowel de subjectieve voordelen van een gevoel van welzijn als de mentale voordelen van een meer uitgebalanceerde hersenchemie.

Gun jezelf de tijd om tot rust te komen.