ENSCHEDE – Mendior Goossen (21) heeft de huidaandoening psoriasis. Twee jaar zocht de student aan de hogeschool Saxion naar een behandelmethode. Vrijdag op het jaarlijkse Smart Solution Festival presenteerde hij zijn oplossing: een badkuip met een zoutoplossing. „Ik heb mijn leven terug.”

Het begon met een klein puntje op z’n arm. „Het ging niet weg en jeukte als een gek.” Een paar weken later zat zijn hele lichaam onder de jeukende plekken en huidschilfers. De artsen tastten aanvankelijk in het duister, maar stelden uiteindelijk de diagnose: psoriasis. „Ze zeiden dat het niet te genezen was. Ik moest er de rest van mijn leven mee leven.”

De ziekte en de heftigheid daarvan veranderden zijn tot dan toe zorgeloze bestaan. „Ik zat net op Saxion. Mijn leven was nog maar net begonnen”, zegt hij. „Ik wilde ondernemer worden, geld verdienen.  En dan opeens gebeurt er iets waarmee je geen rekening houdt. Psoriasis, ik had er nog nooit van gehoord. Dat je het op late leeftijd kunt krijgen en dat het te maken heeft met stress, ik wist dat niet.”

Onderzoek

Twee jaar later in de kelder van Saxion maakt hij allesbehalve een verslagen indruk. Mendior zit op de rand van een badkuip en haalt zijn hand door het water. Twee jaar lang onderzoek naar de ideale behandelmethode van zijn eigen ziekte leidde hem uiteindelijk tot een even simpel als effectief ontwerp: een badkuip met een recyclebare zoutoplossing. De oplossing is geschikt om de soms heftige uitbarstingen van de ziekte succesvol te onderdrukken.

„Het gaat nog om een testmodel. Maar het systeem werkt”, aldus Mendior. „Behandelmethodes voor psoriasis zijn er genoeg. Maar de meeste daarvan zijn duur, tijdrovend en maatschappelijk onverantwoord. Genezing is bovendien niet mogelijk. De ziekte komt altijd terug. Alleen in Nederland lijden meer dan 450.000 mensen eraan. Wereldwijd zijn dat er miljoenen. Alleen die cijfers al maakten me strijdbaar. We kunnen technisch en medisch  zoveel. Dan kan het toch niet zo zijn dat we zoiets eenvoudigs als een huidaandoening niet kunnen bestrijden?”