floaten als hulp bij chemotherapie

Floaten als Ondersteuning na Chemotherapie

Na een zware chemotherapiebehandeling zijn lichaam en geest vaak uitgeput. Chemotherapie brengt niet alleen fysiek ongemak met zich mee, zoals vermoeidheid en pijn, maar ook emotionele uitdagingen zoals angst en stress. In de zoektocht naar manieren om het herstel te ondersteunen, ontdekken steeds meer mensen de voordelen van floaten, een methode waarbij je drijft in een bad met zout water. Deze methode, die de indruk van gewichtloosheid geeft, biedt een diepgaande ontspanning die zowel lichaam als geest kan helpen om weer in balans te komen.

Wat is de waarde van Floaten na een diagnose van kanker?

Het hebben van kanker heeft een zware impact op het leven. Na een zware chemotherapiebehandeling zijn lichaam en geest vaak uitgeput. Chemotherapie brengt niet alleen fysiek ongemak met zich mee, zoals vermoeidheid en pijn, maar ook emotionele uitdagingen zoals angst en stress. In de zoektocht naar manieren om het herstel te ondersteunen, ontdekken steeds meer mensen de voordelen van floaten, een methode waarbij je drijft in een bad met zout water. Deze methode, die de indruk van gewichtloosheid geeft, biedt een diepgaande ontspanning die zowel lichaam als geest kan helpen om weer in balans te komen.

wat is floaten

Hoe Kan Floaten Helpen na Chemotherapie?

  • 1

    Stress en Angst Verminderen
    Chemotherapie veroorzaakt vaak een enorme hoeveelheid stress, zowel lichamelijk als geestelijk. Veel mensen voelen zich na de behandelingen constant gespannen of angstig. Floaten, met zijn kalmerende en gewichtloze ervaring, kan deze spanning verminderen. De ontspanning kan zorgen voor een afname van het stresshormoon cortisol en tegelijkertijd de aanmaak van endorfine, de zogenaamde ‘gelukshormonen’, stimuleren. Hierdoor voel je je rustiger en meer in balans.

  • 2

    Verlichting van Lichamelijke Pijn en Spanning
    Na chemotherapie kunnen spieren en gewrichten pijn doen, en neuropathie is een veelvoorkomende klacht. De drijvende toestand tijdens het floaten verlicht de druk op het lichaam, waardoor spieren en gewrichten kunnen ontspannen. Het magnesium in het Epsomzout kan via de huid worden opgenomen, wat een extra ontspannende werking kan hebben en helpt bij het verminderen van ontstekingen en spierspanning.

  • 3

    Verbetering van de Slaapkwaliteit
    Velen die chemotherapie ondergaan, worstelen met slaapproblemen. De diepe ontspanning die je ervaart tijdens het floaten, kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren. Floaten helpt om de geest te kalmeren en het lichaam voor te bereiden op een diepere, meer herstellende slaap. Hierdoor kun je beter uitgerust en energieker wakker worden.

  • 4

    Tegen Vermoeidheid en Misselijkheid
    Floaten kan ook een waardevolle hulp zijn bij het omgaan met de extreme vermoeidheid en misselijkheid die vaak optreden na chemotherapie. De rustgevende omgeving en de gewichtloze toestand zorgen ervoor dat het lichaam zich kan ontspannen en herstellen. Dit kan helpen om misselijkheid te verminderen en om je weer energieker en opgeknapt te voelen.

  • 5

    Helderheid van Geest en Emotioneel Welzijn
    De stilte en de meditatieve staat die je bereikt tijdens het floaten, kunnen helpen bij het verbeteren van je mentale helderheid en concentratie. Veel mensen ervaren tijdens en na de chemotherapieperiode een soort ‘mentale mist’ die bekend staat als “chemobrein”. Floaten kan helpen om deze nevel op te klaren, waardoor je je mentaal scherper en emotioneel sterker voelt. Het biedt een moment van reflectie en innerlijke rust, wat essentieel kan zijn voor emotioneel herstel.

Kort samengevat

Floaten is een niet-medicamenteuze, veilige methode die voor veel mensen een waardevolle ondersteuning kan bieden na chemotherapie. Het biedt zowel fysieke als mentale verlichting en bevordert een algeheel gevoel van welzijn. Natuurlijk is het altijd verstandig om met je arts of behandelend specialist te overleggen voordat je begint met floaten, zodat je zeker weet dat het een geschikte aanvulling is op jouw herstelproces.