Floaten voor sporters

Liggen in een zoutwaterbad, drijven en genieten van de stilte en rust. Wat aanvankelijk klinkt als wellness, wordt ook gebruikt als behandelmethode tegen rugpijn of spierpijn. Bovendien kan het het immuunsysteem versterken, dat is wat floaten met je doet.

Floating betekent drijven in warm zout water. Het hoge zoutgehalte maakt moeiteloos drijven mogelijk, vergelijkbaar met de Dode Zee. Het water heeft een temperatuur van 35,8 tot 36,2 graden Celsius, wat perfect aansluit bij de lichaamstemperatuur.

Tijdens het floaten worden alle externe prikkels tot een minimum beperkt. Het is stil en donker waardoor je mentaal volledig tot rust komt, vergelijkbaar met een diepe slaap. Dit leidt tot diepe spierontspanning, verlichting van gewrichten en wervelkolom, en een overgang naar een meditatieve halfslaap. Bovendien is floaten effectief voor het versterken van het immuunsysteem en als behandeling tegen spierpijn en rugpijn.

De Geschiedenis van Floating

Mensen worden dagelijks blootgesteld aan een overdaad aan prikkels. Lang dachten onderzoekers dat de hersenen minder actief werden wanneer ze van prikkels werden beroofd. Hersenonderzoeker John C. Lilly was het tegenovergestelde van mening en bewees dit met verschillende experimenten. Hij bouwde in 1954 de eerste isolatietank en maakte de positieve effecten bekend. Ook vandaag de dag is dit onderwerp van verschillende studies in het hersenonderzoek. Inmiddels is bekend dat floaten, naast ontspanning, andere positieve effecten op het menselijk lichaam heeft.

Versterking van het Immuunsysteem door Floating

Stress beïnvloedt het immuunsysteem. Floating vermindert de staat van overprikkeling en activeert zo het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor ontspanning. Herhaaldelijk floaten toont een blijvend leereffect bij het omgaan met en voelen van stressvolle situaties. Dit bevordert de veerkracht tegen depressie, angst, stress en slaapproblemen. Natuurlijk geneest floaten geen mentale ziektes, maar het bevordert wel de basisontspanning in het lichaam.

Aanvullende Behandeling voor Sporters

Floating heeft ook een heilzaam effect op andere aandoeningen, zoals uit recent onderzoek blijkt. Deze bevestigden het positieve effect van floaten op chronische en stres gerelateerde spierpijn. De effecten kunnen al na enkele floatsessies optreden en maandenlang aanhouden. Daarom raden experts de methode in vele publicaties aan als geschikte of aanvullende pijnbehandeling, ook voor sporters. In de professionele sportwereld is dit echter al jaren bekend. Zo nam het Franse voetbalteam een eigen floatation tank mee naar het WK 2018 om de spelers mentaal en fysiek te laten herstellen tussen de wedstrijden door. Complementair aan fysiotherapie en hersteltraining is floaten zeer effectief voor herstel. Veel andere voordelen van floaten gebeuren automatisch en hebben een ontspannend effect op het lichaam. Dit omvat bijvoorbeeld de positie van de wervelkolom, die tijdens het floaten volledig recht is. Andere positieve aspecten worden veroorzaakt doordat de individuele wervels niet gedraaid worden in het water en spiergroepen ontspannen. Dit heeft vooral invloed op de nekspieren, gewrichten, tussenwervelschijven, ligamenten en botten. Zo kunnen zowel acute als chronische spanningen worden verlicht en kan er een verbetering optreden bij hernia’s, gewrichtspijn, ischias, spit, verrekkingen en verstuikingen.

“Studies hebben aangetoond dat floaten een effect heeft op de sensomotorische aspecten van creativiteit, zodat ‘creatieve activiteiten’ zoals bewegingsimprovisaties gemakkelijker gaan. Bovendien zinkt men tijdens het floaten in het bad terwijl men zich beweging sequenties voorstelt. Deze vorm van imaginair ‘training’ kan de motorische vaardigheden aanzienlijk verbeteren,” zegt Andreas Huber van het gezondheids- en floatcentrum in Wenen.

Criteria voor Floating

De frequentie van hoe vaak men moet floaten is individueel: voor acute pijn of hernia’s wordt aanbevolen twee of zelfs drie keer per week te floaten. “Veel van onze gasten geven de voorkeur aan de late namiddag voor een floatsessie, om de dag af te sluiten en ontspannen de avond in te gaan. Maar dit zijn persoonlijke voorkeuren.

Floating biedt niet alleen de mogelijkheid om algemeen te ontspannen, maar brengt ook extra meerwaarde, vooral voor sporters en professionele atleten.